Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Ο Αμερικής στην Καλαμάτα


Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιακώβου τον Αύγουστο 1968
 Ιωάννου Π. Μπουγά
Θεολόγου

   Στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από 4 έως 10 Αυγούστου 1968, προσήλθε στην πόλη της Καλαμάτας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.
   Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος Κουκούζης (1911-2005) υπήρξε μεγάλη μορφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και ολοκλήρου της ανθρωπότητος, ένας από τους μεγαλυτέρους αγωνιστές του 20ου αιώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενότητα των Εκκλησιών.
   Τον Αύγουστο του 1968 επισκέφτηκε την πόλη της Καλαμάτας. 
   Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έφθασε στην Καλαμάτα στις 7 Αυγούστου 1968 συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ. Σίλα Βοηθό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στην πλατεία Υπαπαντής ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης.
   Στην συνέχεια τελέστηκαν Εσπερινός και Παράκληση στον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος. Στις ακολουθίες αυτές χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας προσφώνησε αυτόν με λόγους αγάπης και φιλοξενίας και ο Αρχιεπίσκοπος αντιφώνησε και στην συνέχεια κήρυξε τον θείο λόγο.
   Αργότερα ο Αμερικής Ιάκωβος μίλησε με ενθουσιασμό στους συνέδρους της Παμμεσσηνιακής Ενώσεως Αμερικής και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Κωνσταντίνος Κουτουμάνος απένειμε σε αυτόν το χρυσό μετάλλιο της πόλεως.
   Το βράδυ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παρέθεσε προς τιμή του φιλοξενουμένου επίσημο γεύμα στο Ξενοδοχείο REX, στο οποίο παρεκάθησαν οι Αρχές και οι άλλοι Αρχιερείς.
   Στις 8 Αύγουστου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επεσκέφθησαν το ανάκτορο του Νέστορος στην Χώρα Μεσσηνίας και στην συνεχεία μέχρι την Κυπαρισσία συνόδευσε τον υψηλό προσκεκλημένο, αυτην την κορυφαία προσωπικότητα του 20ου αιώνος και του ευχήθηκε καλό ταξίδι.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου