Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος Καραμπίνης


Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος Καραμπίνης
Ανέκδοτες φωτογραφίες από τον βίο του

   Ο Μελέτιος Καραμπίνης (κατά το κοσμικόν Ιωάννης) γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1914. Το 1937 ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1938, αφού πρώτα έγινε μοναχός στην Μονή Πεντέλης, όπου Ηγούμενος ήταν ο πνευματικός του πατέρας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Δασκαλάκης μετέπειτα Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου και μετά ταύτα Μεσσηνίας. Πρεσβύτερος χειροτονείται το 1940.
   Αρχικά εφημερεύει στην Μητρόπολη Ξάνθης, αργότερα και κατά την περίοδο του πολέμου υπηρετεί ως στρατιωτικός ιερεύς και από το 1941 μέχρι το 1944 ως Ιεροκήρυκας των Μητροπόλεων Μονεμβασίας και Σπάρτης και Γυθείου και Οιτύλου. Μέχρι το 1946 που θα φύγει για την Γαλλία υπηρετεί και πάλι ως στρατιωτικός ιερεύς.
   Συμφώνως με ατεκμηρίωτες καταγραφές ο Μητροπολίτης Γυθείου Χρυσόστομος Δασκαλάκης, μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη και ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Γυθείου Μελέτιο Καραμπίνη, είχαν ενταχθεί στο Ε.Α.Μ., τους χρόνους της χιτλερικής σκλαβιάς.
   Όπως αναφέρουν μαρτυρίες προσώπων του περιβάλλοντος Δασκαλάκη ο Χρυσόστομος ήταν αυτός που τον προέτρεψε και επέμενε μάλιστα, να φύγει ο Μελέτιος στην Γαλλία, λέγοντάς του ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει πολύ δύσκολη και ότι θα τον καταδιώξουν οι έχοντες τις κυρίαρχες πολιτικές πεποιθήσεις.
   Στην Γαλλία διορίζεται Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Παρισίων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γαλλίας και λαμβάνοντας υπόψη τις ποιμαντικές ανάγκες των πιστών των Παρισίων και των λοιπών κοινοτήτων της Ευρώπης, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Αθηναγόρα Καββάδα, τον εκλέγει το 1953 βοηθό του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας με το τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρηγίου.
   Στις 28 Ιουνίου 1953 στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου τής Ελληνικής παροικίας Παρισίων χειροτονείται Επίσκοπος με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρα Καββάδα, των Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως Κωνσταντίνου και Χαλδίας Κυρίλλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αττικής καί Μεγαρίδος Ιάκωβου, Μεσσηνίας Χρυσόστομου, του και πνευματικού Πατρός τού εψηφισμένου από την Εκκλησία της Ελλάδος και του Επισκόπου Μεσσήνης Σίλβεστρου των Ρώσων της διασποράς.
   Είναι η πρώτη φορά που τελείται στην Ευρώπη χειροτονία Έλληνα Ορθοδόξου 'Αρχιερέως.
   Στις 22 Οκτωβρίου 1963 εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Γαλλίας. Από την θέση αυτή βοήθησε πολλούς Έλληνες να σπουδάσουν στην Γαλλία καθώς επίσης και πολλούς πολιτικούς εξορίστους από την Ελλάδα κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Παραιτήθηκε για λόγους υγείας στις 9 Ιουνίου 1988.
   Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος Καραμπίνης μετέσχε με κάθε τροπο στις προσπάθειες ενότητος των Εκκλησιών κατανοώντας ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι πολλαπλώς χωρισμένη. Εκοιμήθη στις 19 Απριλίου 1993.
   Ο Μελέτιος Καραμπίνης υπήρξε φωτισμένη προσωπικότητα με ιερό ενθουσιασμό, με ευρύτατο ορίζοντα σκέψεως, αγνότητα και ειλικρίνεια στις επιδιώξεις του. Ικανός να παραμερίζει στον δρόμο της ιερατικής του διακονίας τα εμπόδια και πλήρης πίστεως, θάρρους και συνέσεως υπηρέτησε την Εκκλησία σε δύσκολες εποχές στην αθεϊστική Ευρώπη και το όνομά του κατεγράφη στις δέλτους της εκκλησιαστικής ιστορίας με χρυσά γράμματα.
   Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την παρούσα αναφορά εστέλνοντο κατά καιρούς από τον Μελέτιο στον πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Δασκαλάκη και παραχωρήθηκαν από την ανιψιά του μακαριστού Χρυσοστόμου κα Φανή Δασκαλάκη στο Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

https://arxon.gr/2019/06/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου