Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η πανήγυρις της Παναγίας Υπαπαντής Καλαμάτας το 1939


   



Ο πανηγυρικός εορτασμός της Παναγίας Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου και η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στην Καλαμάτα καθιερώθηκε το έτος 1889 επί Μητροπολίτου Μεσσηνίας Παναρέτου Κωνσταντινίδου (1882-1897), του και Υφηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
   Το έτος 1939, μεσούσης της δικτατορίας Μεταξά, συνεχίζεται η πανήγυρις με τις Ιερές Ακολουθίες και την μεγαλειώδη Λιτανεία.
   Συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Άνθιμος Τσάτσος (1881-1950), ο εξ Ιωαννίνων και ανιψιός του Οικουμενικού Πατριάρχου Ανθίμου Τσάτσου (1895-1897), ο Επίσκοπος Ταλαντίου Παντελεήμων Παπαγεωργίου (1902-1979), ο μετέπειτα Εδέσσης και μετά ταύτα Θεσσαλονίκης, ο εκδιωχθείς από την χούντα των συνταγματαρχών το 1968 αδίκως και αντικανονικώς και ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Πολύκαρπος Συνοδινός (1864-1947), ό και λόγιος και φιλάνθρωπος.
   Η Εφημερίδα Ακρόπολις, η αρχαιοτέρα των Ελληνικών Εφημερίδων, δημοσιεύει στις 3 Φεβρουαρίου 1939 εκτενή ανταπόκριση για την εορτή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η εορτή ξεπέρασε κάθε λαμπρότητα των προηγουμένων ετών, διότι υπήρξε «συρροή πλήθους». Πιστοί προερχόμενοι από την Μεσσηνία από την Αρκαδία, την Λακωνία και την Ηλεία κατέφθαναν μαζικά με αποτέλεσμα η εορτή να προσλαμβάνει πανπελοποννησιακό χαρακτήρα.
   «Είναι ιδιαιτέρως συγκινητικόν το θέαμα των χιλιάδων πιστών πάσης ηλικίας και φύλου, τους οποίους ακαταπαύστως μεταφέρουν εις τας Καλάμας από των παραμονών της πανηγύρεως τα μεταφορικά μέσα και οι οποίοι καταλαμβάνονται από ρίγη συγκινήσεως εις το αντίκρυσμα του μεγαλοπρεπούς Ναού της Πολιούχου».
   Ατελείωτες ουρές προσκυνητών. Πολλοί ανεβαίνουν από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς τον Ναό μπουσουλώντας και άλλοι ανυπόδητοι έχοντας κάνει τάμα στην χάρη της Παναγίας της Υπαπαντής έφερναν λαμπάδες ίσα με το μπόι τους ή κέρινα ομοιώματα, λάδι και ποικίλα άλλα αφιερώματα προσευχόμενοι για ίαση των ασθενειών τους και θεραπεία ψυχής και σώματος.

   Την παραμονή έχει φωταγωγηθεί ο Ναός, όλη η πόλη της Καλαμάτας και τελείται ο Εσπερινός.
   Την επομένη κύρια ημέρα της εορτής τελείται ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
   «Από βαθείας πρωίας της σήμερον ομάς σαλπιγκτών του 9ου συντάγματος πεζικού περιτρέχουσα την πόλιν εσήμανε εωθινόν ενώ από το Κάστρον των Βιλλαρδουΐρνων ερίπτοντο ακαταπαύστως βολαί τηλεβόλου. Ήδη από των πρώτων πρωϊνών ωρών ο ναός είχε πληρωθη ασφυκτικώς κόσμου, τους πέριξ δε αυτού χώρους είχαν κατακλύσει πολυάριθμα πλήθη, τα οποία επυκνούντο διαρκώς δια νέων προσκυνητών, οι οποίοι κατάφθαναν από παντού».
   Προ του ναού είχαν παραταχθεί έφιπποι της Χωροφυλακής και του Στρατού, φιλαρμονικές του Δήμου και του Στρατού, στρατιώτες χωροφύλακες μαθητές και μαθήτριες, «λευχημονούσες» κορασίδες με κάνιστρα που έρριπταν λουλούδια στην Εικόνα, πρόσκοποι, οι φάλαγγες της νεολαίας του δικτατορικού καθεστώτος, τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία με τα λάβαρά τους. Προ της εξόδου της Ιεράς Εικόνος προσήλθαν στο Ναό ο Νομάρχης Μεσσηνίας Παπαδήμας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Πάστρας, ο Συνταγματάρχης Κετσέας και άλλοι επίσημοι. Την Θεια Λειτουργία ετέλεσαν οι ως άνω Μητροπολίτες μαζί με πολλούς Ιερείς και Διακόνους και τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Πολύκαρπος.
   Στις 11 εξήλθε η Ιερά Εικών προς λιτάνευση στις οδούς της πόλεως. Η αργυρόχρυσος ιερά Εικών εφέρετο επί του μεγαλοπρεπούς θρόνου της καταλλήλως διακοσμημένου βασταζομένου από ιερείς με λευκά άμφια. «Με την εμφάνισιν της θαυματουργού Εικόνος της Θεομήτορος τα πλήθη σταυροκοπούντο διαρκώς ενώ πλείστοι έπεφτον γονυκλινείς και ανέπεμπον δεήσεις προς την Θεομήτορα». Προηγούνταν οι χοροί των Ιεροψαλτών με προεξάρχοντα τον πρωτοψάλτη κ. Πατσίσδη, ενδεδυμένων αυτή την φορά το ράσο. Μετά την Εικόνα ακολουθούσουν οι τρεις Μητροπολίτες και εκατοντάδα ιερέων, οι επίσημοι και τα άπειρα πλήθη.
   Μετά την λήξη της Λιτανείας το προσκύνημα του πιστού λαού της Εκκλησίας συνεχίστηκε μέχρι τις βραδυνές ώρες.
   Το κείμενο στην εφημερίδα Ακρόπολη υπογράφει ο Γ. Αποστολόπουλος και η εφημερίδα δημοσιεύει τρεις φωτογραφίες από την λιτανεία, τις οποίες απέστειλε ο καλλιτέχνης φωτογράφος κος Ιωάννης Μοντάλδος.
https://arxon.gr/2020/02/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου